Sıkça Sorulan Sorular
- Üniversitemize nasıl kayıt yaptırabilirim?
T.C. uyruklu ve uluslararası öğrenciler ile ilgili kayıt tarihleri ve kayıt için istenen belgeler kayit.csu.edu.tr adresinden öğrenilebilir.
- Ders kayıt işlemlerimi nasıl yapabilirim?
Üniversitemizin ön lisans ve lisans programlarında öğrenci olma hakkı kazanan öğrencilerin kesin kayıt işlemleri, Rektörlük tarafından belirlenen ve Akademik Takvimde gösterilen günlerde Öğrenci İşleri Müdürlüğünce yapılır. İstenilen belgelerin aslı veya üniversitemiz tarafından onaylı örneği kabul edilir. Kayıt için zamanında başvurmayan ve gerekli belgeleri sağlamayan öğrencilerin kayıtları yapılmaz. Öğrencilere kayıt yaptırma, yenileme ve diğer işlemlerinde, ilgili birimler tarafından görevlendirilen akademik danışman yardımcı olur.
- Harcımı yatırdım ve dersimi internetten seçtim. Kayıt işlemim tamamlanmış mıdır?
Öğrencilerin her yarıyıl kayıt olacağı dersleri akademik takvimde belirtilen sürelerde seçerek danışmana onaylatması gerekir. Ders kaydı danışman ve öğrencinin karşılıklı onayı ile tamamlanır.
- Hangi durumlarda kayıt dondurabilirim?
Öğrenciler askerlik, hastalık, doğal afetler veya önceden bilinmeyen diğer nedenlerle, belgelendirilmesi ve öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile kayıt dondurma talebinde bulunabilirler. Kayıt dondurma isteklerinin yarıyıl başında ve geç kayıt süresi bitmeden yapılması gerekir. Bu süreler bittikten sonra, ancak sağlık sorunları, askerlik, afet ve benzeri olağanüstü durumlarda başvuruda bulunulabilir. Bu nedenlerle yapılacak başvuruların belgelendirilmesi ve sağlık raporu alınmış ise bu rapor süresinin kayıt dondurulacak yarıyılın, zorunlu devam süresini kapsaması gerekir. Kaydı donduran öğrenciler, eğitim-öğretim faaliyetlerine katılamaz ve o dönemdeki ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarına giremezler. (Kıbrıs İlim Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Md. 29)
- Çift Ana dal Programı (ÇAP) / Yan dal Programı nedir. Nasıl başvuru yapılır?
Çift ana dal, öğrencinin devam ettiği lisans programına ek olarak kayıtlı olduğu ikinci bir lisans programını, yan dal ise öğrencinin devam ettiği lisans programıyla ilgili diğer bir programda da bilgi, beceri ve yetkinliğini geliştirmesini sağlayan programdır. Çift ana dal ve yan dal programlarının açılışı, bu programlara öğrenci kabulü ve programların yürütülüşü, Kıbrıs İlim Üniversitesi Çift Ana dal ve Yan dal Programı Yönergesi uyarınca gerçekleştirilir. Başvurular, başvuru formu ve not döküm belgesi ile Öğrenci İşleri Müdürlüğüne yapılır. (Kıbrıs İlim Üniversitesi Çift Ana dal ve Yan dal Yönergesi Md. 5)
- Ağırlıklı not ortalaması nedir?
Öğrencinin Fakülte/Yüksekokulda öğrenime başladığı andan itibaren, tamamlamış olduğu yarıyıl da dâhil olmak üzere almış olduğu tüm derslerin katılımıyla elde edilen ve başarısını belirleyen not ortalamasıdır. Gerek dönem ve gerekse genel not ortalamasının hesabında AA’dan FF’ye kadar verilen notlar dikkate alınır. Genel not ortalamasının hesaplanmasında, tekrar edilen derslerden en son alınan harf notu kullanılır. (Kıbrıs İlim Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Md. 24)
- Askerlik tecil işlemleri nasıl yapılır?
Tüm T.C. ve KKTC uyruklu öğrencilerin askerlik tecil işlemleri üniversitemiz tarafından otomatik yapılmaktadır. Askerlik tecili için ilgili erkek öğrencinin akademik takvimde belirtilen ders seçim/ kayıt işlemlerini eksiksiz ve zamanında tamamlanmış olmaları gerekmektedir. Askerlik tecil işlemleri ile sorun yaşayan öğrencilerimiz ise askerlik şubeleri ile görüşerek haricen öğrenci işlerinden evrak talebinde bulunabilirler.
- Kaydımı benim yerime bir yakınım yapabilir mi?
Öğrenciler, kayıt yenileme işlemlerinin tümünden sorumludur ve kayıtlarını kendileri veya noterden vekaletname verecekleri kişinin bizzat kendisi tarafından yaptırmakla yükümlüdürler. (Kıbrıs İlim Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Md. 8)
- Üniversitenizde misafir öğrenci ya da özel öğrenci olabiliyor muyum?
Üniversitemizdeki programlardan herhangi birine kayıtlı olmayan ve kendisine sadece bazı derslere katılma izni verilen öğrenciler özel öğrenci statüsündedirler. Özel öğrenci olarak müracaat edenlerde en az lise diplomasına sahip olma koşulu aranır. Özel öğrenci olarak kabul edilmek isteyenlerin dönem kayıt tarihleri içindeki müracaatları, ilgili birim sorumlusu ile Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. (Kıbrıs İlim Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Md. 6)
- Dikey geçiş sınavı ile üniversitenizde öğrenim görebilir miyim?
Dikey Geçiş yoluyla üniversitemize kayıt yaptırabilmeniz için Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olduktan sonra her yıl ÖSYM tarafından temmuz ayı içerisinde yapılan DGS`ye (Dikey Geçiş Sınavı) girerek üniversitemizi tercih etmeniz ve yerleştirilmeniz gerekir. Bu şekilde üniversitemizin ilgili lisans programlarına kayıt yaptırdıktan sonra muafiyet başvurusunda bulunarak daha önce aldığınız ve yeni kayıt yaptırdığınız lisans programındaki derslere uyan derslerden ilgili Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu Kararı ile muaf olursunuz.
- Diploma/mezuniyet belgemi kaybedersem yeni mezuniyet belgemi nasıl alabilirim?
Mezun öğrencimizin diplomasını kaybetmesi halinde diplomanın kayıp olduğuna dair resmi polis raporu veya gazete ilanı alınması gerekmektedir. Öğrenci işlerine yapılan yazılı başvuru sonucunda diploma basım ve onay harçları dahilinde diplomanın tekrar basılması işlemi söz konusu olabilmektedir.
- Öğrenci belgesi ve transkriptimi üniversiteye gelmeden internetten alabilir miyim?
Öğrencilerimiz evrak taleplerini stu.csu.edu.tr uzantılı kişisel mail adreslerinden [email protected] mail adresimize ve KİUS menüleri altındaki online başvuru formunu doldurarak işlem talebinde bulunabilirler.
- Akademik danışman kimdir? Akademik danışmanımı nereden öğrenebilirim?
Öğrencilerin eğitim-öğretim, kişisel ve yönetimle ilgili sorunlarının çözümüne yardımcı olmak ve öğrencileri yönlendirmek üzere, öğretim yılı başlamadan önce ilgili birim başkanlıklarının önerisi ve ilgili yönetim kurullarının kararıyla öğretim elemanları arasından akademik danışmanlar görevlendirilir. Akademik danışmanlar, sorumluluklarına verilen öğrencilerin kayıt yenileme, ders seçme ve mezuniyet gibi işlemlerin yanında diğer sorunlarının çözümüne de yardımcı olmak üzere öğrenim süresi boyunca haftada iki saat zaman ayırırlar. Öğrencilerimiz akademik danışmanlarını KİUS içinde Fakülte, Bölüm Bilgileri başlığı altında ya da oryantasyon.csu.edu.tr adresinden görebilirler.
- Ders seçerken nelere dikkat etmeliyim? Bir önceki dönemden dersim varken üstten ders alabilir miyim?
Öğrencilerimiz ders seçimi yaparken öncelikle müfredatlarını gözden geçirmelidirler. Öğrencilerimiz hangi akademik döneme denk geliyorlarsa müfredatlarında o dönem için belirtilen toplam ders adetini; zorunlu dersleri, alan seçmeli ve alan dışı seçmeli ders olarak seçim yapmalıdırlar. Öğrencilerin bir dönemde toplam 30 AKTS kredi yüklerini almaları gerekmektedir. Üstten kredi alma koşulları üniversitemizin ilgili yönetmeliğinde açık bir şekilde belirtilmiştir.Öğrencilerin ders yükü, genel not ortalamalarının en az 2.50 olması koşulu, danışmanın önerisi ve bölüm/program başkanının onayı ile öncelikle alttan kalan ders olmak üzere üstten bir ders verilerek artırılabilir. (Kıbrıs İlim Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Md. 19)
- Ders muafiyeti nedir? Nasıl gerçekleştirilir? Ders muafiyeti için nereye başvurmalıyım?
Daha önce başka bir üniversitede öğrenim gördüyseniz o üniversitede almış olduğunuz derslerden bazılarında muaf tutulabilirsiniz. Muaf tutulabileceğiniz derslerin belirlenmesi için öncelikle Öğrenci İşleri Müdürlüğüne başvurmalısınız ve “Ders Muafiyet Talep Formu”nu doldurmalısınız. Muafiyet talepleriniz kayıtlı olduğunuz akademik birime iletildikten sonra ilgili derslerden muaf olup olmayacağınızın kararı akademik biriminiz tarafından verilerek size bildirilecektir.
- Derslere devam zorunluluğu var mıdır? Bir dersten devamsızlıktan kalmam durumunda ne yapmalıyım?
Üniversitemizde tüm derslere devam zorunluluğu bulunmaktadır. Devam zorunluluğunun sınırı, teorik derslerde en az %70, uygulamalı derslerde ise en az %80’dir. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenciler dönem veya yıl sonu sınavlarına giremezler. Öğrencilerin devam durumları, ders sorumlularınca izlenir. Öğrencilerin alacakları sağlık raporları, derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz. Bir derse devam edip başarısız olan öğrencilerin, dersi tekrarlamaları durumunda yeniden devam şartı aranmaz, ancak uygulamalı derslerden başarısız olan öğrencilerden derse yeniden devam şartı aranabilir. Dersten devamsızlık nedeni ile kaldıysanız dersi tekrar alırken derse devam koşulunu yerine getirmelisiniz.
- Bölüm müfredatına ve ders içeriklerine nereden ulaşabilirim?
İlgili fakültenizin müfredatına ve ders içeriklerine https://ebs.csu.edu.tr/ tıklayarak ulaşabilirsiniz.
- Yönetmelikler ile ilgili bilgilere nereden ulaşabilirim?
Yönetmelik ve yönergelerimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
- Sınav sonuçlarına itiraz nasıl yapılır?
Öğrencinin 100’lük sisteme göre aldığı not, akademik takvimde belirlenen süre içinde ilan edilir. İlan edilen sınav sonucuna itiraz, ilan tarihinden itibaren üç iş günü içinde öğrenim gördüğünüz akademik birimin dekanlığına/ müdürlüğüne yapılır. İtirazın değerlendirilmesi dersten sorumlu öğretim elemanı tarafından yapılarak dekanlığa/müdürlüğe bildirilir. İtirazların en geç on beş (15) iş günü içinde karara bağlanması gerekir. Not değişiklikleri, ilgili dekan/müdür onayı ile kesinleşir. (Kıbrıs İlim Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Md. 27)
- Yaz stajları ile ilgili bilgiye nereden ulaşabilirim?
Öğretim programında yaz stajına da yer verilmesi durumunda staj zamanları ve süreleri, nitelikleri ve stajın değerlendirilmesi gibi hususlar, Üniversitenin Öğrenci Staj Yönergesinde belirtilir.
- Bağıl değerlendirme nedir?
Bağıl değerlendirme öğrencilerin bulundukları sınıf içinde birbiri ile kıyaslanması ve başarılarının göreceli olarak belirlenmesi sürecidir. Bağıl değerlendirme sisteminde derse devam şartını sağlamış olan öğrencilerin tam notlarının aritmetik ortalaması ile elde edilen sınıf ortalaması ve öğrencinin ham başarı notunun kullanıldığı bir formül yardımı ile hesaplanır. Bağıl değerlendirme, sınıf ortalaması 70’in altında olan sınıflarda uygulanır.
- Üniversitemizde İngilizce Hazırlık eğitimi zorunlu mudur?
Program dili İngilizce olan bütün bölümler için İngilizce Hazırlık Okulu zorunludur. Öğrenci, muafiyet koşullarını karşılamadığı takdirde İngilizce Hazırlık Okulunu okumakla yükümlüdür.
- İngilizce hazırlık sınıfından nasıl muaf olabilirim?
Yabancı dil hazırlık sınıfı eğitim programlarından muaf olmak isteyen öğrenciler eğitim-öğretim yılı başında açılan İngilizce Yeterlik Sınavına girerler. İngilizce Yeterlik Sınavı’nda başarılı olan öğrenciler kazandıkları bölümün birinci sınıfına yerleştirilirler.
- Üniversitemizde güz döneminde eğitim öğretim yöntemi ne olacaktır?
KKTC Bakanlar Kurulunun almış olduğu karar gereğince üniversitemizde eğitim-öğretim yüz yüze (seyreltilmiş) olarak gerçekleşecektir. Bu kapsamda derslerin işlenişinde harmanlanmış eğitim-öğretim modeli kullanılacaktır. Her gün belirli sayıda öğrenci kampüse kabul edilecek, diğer öğrenciler derslere aynı anda çevrimiçi olarak katılacaklardır. Kampüse geliş günleriniz kayıtlı olduğunuz akademik biriminiz tarafından sizlere duyurulacaktır.
- Üniversitemizde sınavlar nasıl yapılacak?
Üniversitemizde alacağınız tüm derslerinizin sınavları yüz yüze yapılacaktır.
- Eğitim ücreti için taksitlendirme yapıyor musunuz? Ödemem gereken katkı payı ya da öğrenim ücreti miktarını nasıl öğrenebilirim?
Öğrencilerimiz ve/veya velilerimizi web sitesinden ‘’Kıbrıs İlim Üniversitesi -Ödeme Hesaplama’’ sayfasına yönlendirmekteyiz. Web sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz. Ödeme sayfamızda öğrencilerimizin peşin ödeme – 2 taksit şeklinde ödeme ve 8 taksit ödeme seçenekleri mevcuttur. Ayrıca web sayfamızda banka bilgilerimiz ve muhasebe birimi mailimizde mevcuttur.
- Yaz Okulu yıllık eğitim ücretine dâhil midir?
Yaz okulu öğrencilerimizin isteğine bağlıdır. Yaz okulu ücreti yıllık eğitim ücretine dahil değildir.
- Öğrenimim süresince hangi burslardan yararlanabilirim?
Üniversitemize girişten itibaren ÖSYM, Lise birincisi bursu, eğitim destek bursu, şeref ve yüksek şeref bursu, başarılı sporcu bursu, kardeş bursu, engelli öğrenci bursu ve şehit çocuğu burslarından yararlanabilirsiniz. Burs Yönergesi için tıklayınız
- Burslardan yararlanmak için nereye başvurmam gerekli?
Üniversitemizde burslardan yararlanmak için öğrenci işleri müdürlüğü tarafından size verilecek olan burs talep formunu doldurmanız gerekmektedir.
- ÖSYM bursu hangi durumlarda kesilir?
Öğrencinin ÖSYM’ den almış olduğu burslar, disiplin cezası almadığı sürece, ön lisans programlarında 2 yıl, lisans programlarında 4 yıl süre ile kesintisizdir. Öğrencinin bu süreyi aşması halinde alacağı ek dersler kredi bazında ücretlendirilir.
- Burs başvurularım sonuçlandıktan sonra ödememi yapabilir miyim?
Kayıt bursunuza göre akademik takvimimizde yer alan “öğretim ücretinin ödenmesi için son gün” e göre ödeme yapmanız gerekmektedir. Daha sonra burs onayınız gelmesi halinde KIUS öğrenci portalınızda bulunan sözleşmeniz yenilenecektir.
- Kayıt yenileme işlemlerim için muhasebe ile ilgili ne yapmam gerekmektedir?
Öncelikle akademik takvimimizde yer alan “öğretim ücretinin ödenmesi için son gün” e göre ödeme yapmanız gerekmektedir. 1 iş günü sonrasında KIUS öğrenci portalınızda bulunan öğrenci sözleşmenizi imzalamanız ve sonrasında ders seçimlerinizi yapmanız gerekmektedir.
Bir öğrenci birden fazla burs almayı hakkediyorsa en yüksek orandaki burs geçerli olacaktır.
- Üniversitemizde çift ana dal yaparsam bursum kesilir mi?
Bursunuz çift ana dal yapmak istediğiniz programda da devam eder.
- Bursum yaz okulunda da devam eder mi?
Eğitim öğretim döneminde aldığınız burslar yaz okulunda geçerli değildir.
- Eğitim ücretimin son ödeme tarihini kaçırdım ne yapabilirim?
Çevrimiçi ders kayıtlarının son gününden sonra eğitim ücretinizi öderseniz, geç ödeme yaptığınız her iş günü için (ödediğiniz gün de dahil) 5 $ (Beş US Dolar) geç ödeme ücretini ödemeniz gereklidir. Geç ödeme miktarı, ödeme yapılan tarihteki KKTC Merkez Bankası kurları baz alınarak hesaplanır. (Öğrenci Kayıt Sözleşmesi Madde 7 Öğrenci Ücretlerinin Tahsili ve İadesi ile İlgili Esaslar)
- Üniversitemizde Engelli Öğrenci Birimi var mı? Hangi konularda destek sağlamaktadır?
Üniversitemizde Engelli Öğrenci Birimi vardır. Öğrencilerimizin engel durumuna göre, mümkün olan ve öncelikli ihtiyaçlara göre destek olmaktadır. Özel sınav ve ders koşullarının sağlanması, öğrencinin akademik takibi ve fiziki erişim konusunda kolaylaştırıcı hizmetler sunulmaktadır. Engelli Öğrenci Birimi hizmetlerinden yararlanmak için engelinizin raporunu ve talep ettiğiniz ihtiyacınızı belirten bir dilekçe yazarak Engelli Öğrenci Birimine teslim etmeniz yeterlidir.
- Kütüphanenin çalışma saatleri?
Kütüphanemizin çalışma saatleri sabah 08.30-17.30 olmakla birlikte sınav dönemlerinde bu saatler genişletilmektedir.
- Kütüphanenizde elektronik kaynaklar var mıdır? Nasıl ulaşabiliriz?
Veri tabanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
- Üniversitemizde öğrenci servisi var mı?
Üniversitemizin güçlü ulaşım ağı sayesinde öğrencilerimize ücretsiz ulaşım olanağı sağlanmaktadır. Ana kampüs, yurtlar ve şehir merkezi arasında karşılıklı olarak ücretsiz ulaşım hizmetimiz bulunmaktadır.
- Üniversitemizde öğrenci Kulüp etkinlikleriniz var mıdır?
Üniversitemizde öğrenciler tarafından kurulup yönetilen, kendi istek ve ihtiyaçları doğrultusunda ders dışı zamanlarını sosyal, kültürel ve sportif alanlarda aktiviteler ile değerlendirmelerini sağlayan 25’i aşkın öğrenci kulübü yıl boyunca aktif haldedir. Öğrenci kulüplerimiz hakkında bilgi almak için Öğrenci Kulüpleri sayfasına bakabilirsiniz.
- Üniversitemizin konaklama imkanları var mıdır?
Üniversitemizin anlaşmalı olduğu yurtlar bulunmaktadır. Anlaşmalı yurtlarımız ile ilgili bilgi almak için yurtlar sayfasına göz atabilirsiniz.
- Kıbrıs İlim Üniversitesi Bilgi Sistemini (KİUS) nasıl kullanabilirim?
Üniversitemizin sunduğu dijital hizmetlerin tamamına size verilen @stu.csu.edu.tr uzantılı e-mail adresiniz ve şifreniz ile giriş sağlayabilirsiniz. Kaydınız tamamlandığında bu hesaplarınız aktif olur. Hesabınızla erişim sağlayıp kullanabileceğiniz hizmetlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
- KİUS ile ulaşabileceğim bilgiler ve yapabileceklerim nelerdir? KİUS Öğrenci Bilgi Sisteminde aşağıdaki işlemlerinizi görüntüleyebilir ve yapabilirsiniz.
- Akademik ve İdari Duyurular
- Akademik Takvim
- Ödeme Hesaplama Modülü
- Hesap Ayarlarınız
- Anket ve Formlar
- Ders Seçimleri
- Yazıldığınız Dersler
- Ders Programınız
- Devamsızlık Çizelgeniz
- Ders Notlarınız
- Ödevleriniz
- Bölüm Dersleriniz
- Ders Ön Koşulları
- Transkript
- Eğitim Bilgi Sistemi
- Sınav Sonuçlarınız
- Kayıt Bilgileriniz
- Staj Bilgileriniz
- Finans Bilgileriniz
- KİUS şifremi kaybettim / unuttum, ne yapabilirim?
KİUS şifrenizi kaybettiğiniz/unuttuğunuz durumlarda öncelikle [email protected] adresine öğrenci bilgileriniz ile birlikte e-mail göndererek şifre sıfırlama talebinde bulunmanız gerekir. Şifreniz sınıflandığında size yeni geçici şifreniz ve takip edeceğiniz adımları gösteren bir e-mail gönderilecektir. Sorununuz yine de devam ediyorsa buradan gerekli destek adımlarını görebilirsiniz.
- KKTC’de sağlık ile ilgili bir ihtiyacım olursa sağlık sigortası var mıdır?
Kıbrıs İlim Üniversitesi’ne kayıtlı olan her öğrenci kayıt işlemleri sırasında KKTC’ye gelerek belirtilen tarihlerde KKTC İç İşleri Bakanlığına bağlı Muhaceret Dairesinden Muhaceret İzin Sistemi üzerinden Sağlık Bakanlığı hesabına ödeme yaparak muhaceret işlemleri kapsamında sağlık sigortasını yaptırır.
- Üniversitemizde yarı zamanlı olarak çalışma imkânım var mı?
Üniversitemizin bünyesindeki akademik ve idari birimlerde ihtiyaç duyulduğu durumlarda yarı zamanlı olarak görevlendirmeler yapılmaktadır. Öğrencilerimiz, kampüs içerisinde bulunan akademik ve idari birimlerde çalışabilir, eğitim sürelerince kendilerini farklı disiplinlerde geliştirebilirler. Öğrencilerin, KKTC yasalarına göre haftada 20 saat, yarı zamanlı olarak üniversite dışında çalışmaları da mümkündür.
- Adaya gelirken Covid-19 aşımı yaptırmadım. Aşılarımı nerede yaptırabilirim?
Hiç aşı yaptırmamış öğrencilerimiz Üniversitemiz tarafından aşılanmaktadır.